Charla. De la Acequia Mayor de Elche y el regadío: una historia inacabada

Con motivo de la reciente aprobación de la Ley de Protección y Promoción del Palmeral de Elche y para conmemorar el XXI aniversario de su declaración como Patrimonio de la Humanidad, Volem Palmerar ha organizado la siguiente charla, a cargo de Anna Álvarez Fortes, documentalista.

Xerrada. De la Sèquia Major d’Elx i el regadiu: una història inacabada

La séquia Major ha sigut al llarg de la història la principal artèria de distribució de l’aigua de reg al Camp d’Elx. Regava l’horta Major, les millors terres del terme, les adjudicades als cristians després de l’ocupació feudal del territori, situades a l’esquerra del Vinalopó, on s’acumulaven els horts de palmeres. Séquies i palmerar han format al llarg dels segles una unitat que va permetre la creació d’un espai agrícola productiu i rendible, capaç d’alimentar els habitants del terme i de crear riquesa.

Ara, la recent aprovada llei del Palmerar reconeix el sistema de regadiu històric, conformat per les séquies Major i de Marxena, com un dels elements que conforma el paisatge cultural dels horts de palmeres de la nostra ciutat. Una història de llarga durada, però en bona part desconeguda, d’una cultura material i organitzativa que, en gran mesura, ja ha desaparegut.

Ponent: Anna Álvarez Fortes – documentalista

Lloc: Casal Jaume I – C/ Sant Jordi 2, Elx

Dia: dijous 25/11/2021 a les 19:30 h